Ege Turistik Ä°ÅŸletmeler ve Konaklamalar BirliÄŸi (ETÄ°K) BaÅŸkanı Mehmet Ä°ÅŸler, "Müzik Meslek Birlikleri Yasası çıktı. Bu yasada, telif hakları ödeme konusunda bir düzenleme yapıldı. Telif hakkı çıkınca ciddi bedeller ödenmeye baÅŸlandı. EÄŸlence mekânlarının müÅŸterilerinden bu ÅŸekilde ücret alamayacaklarına dair açık ve net bir yönetmelik veya mevzuat yok" dedi.
Ä°ÅŸletmede dinletilen müziklerden dolayı mekân sahiplerinin telif ödediÄŸini anımsatan Ä°ÅŸler, ÅŸunları söyledi: "Asıl geliri müzikten olanlar ve olmayanlar var. Ancak gece kulüplerine gidenler içki ya da yemek için deÄŸil, müzik için gidiyor. Bunu satın alıyorlar. Böyle olunca iÅŸletmeler de 'Ben bu müziÄŸi satarım' demeye baÅŸladı. Çünkü maliyetleri yükseldi. GiderleÅŸtirdiÄŸi bir ÅŸeyi gelir haline çevirme hakkı var. Fırsatçı iÅŸletmeciler diyor ki 'Ben 2.5 ayda ne yapabilirsem yaparım. Gerekirse mekânımdaki havaya sıktığım kokunun bile parasını alırım. Ama gidip satın alan bir kesim de var. Buna karşı çıkmayan ve hizmeti satın alan kesim olunca biz de karşı çıkamıyoruz."
ÇeÅŸme Belediye BaÅŸkanı Muhittin Dalgıç ise kendilerine bu yönde bir ÅŸikâyet gelmediÄŸini belirtti. Dalgıç, vatandaÅŸlara çaÄŸrıda bulunarak, “Olayı araÅŸtırıyorum. Elinde bir tane adisyon olan varsa bize baÅŸvursun, biz o iÅŸletmeler için gereÄŸini yaparız. Ama böyle bir duruma rastlamadık. Ä°lgili idare bununla ilgili bir iÅŸlem yapmıyorsa o zaman bu tür konulara girilir. Gerekli denetimler de yapılıyor” dedi.